Na Jahorini sve spremno za ski-sezonu

Skijanje

SARAJEVO – Olimpijski centar “Jahorina” uređuje ski-staze i priprema turističko-ugostiteljske objekte za predstojeću zimsku sezonu, što je praćeno adekvatnim marketinškim akcijama. Rukovodilac marketinga i prodaje OC Dragan Sokolović navodi za Srnu da je u septembru pokrenuta velika akcija zamjene ski-pasa za skijaše koji su zimus imali sezonske karte, a nisu ih mogli koristiti zbog nedostatka snijega.

Istovremeno, formirane su i nove cijene usluga na skijalištu.

Nove cijene ski-pasa jeftinije su u odnosu na prošlu godinu za desetak odsto, a uvedeno je i nekoliko novih modela za koje svi vjeruju da će biti veoma interesantni za skijaše.

Sokolović pojašnjava da je riječ o ski-pasu za radne dane po povoljnoj sezonskoj cijeni od 250 KM. Dnevni ski-pas u radnim danima bit će jeftiniji nego za dane vikenda i iznosit će 33 KM, a vikendom, kao i do sada, 37 KM.

“Pripremamo mnoga iznenađenja za naše goste, tipa tematskih zabavnih večeri, prigodnih druženja, prezentacija gastro-ponude, a u pripremi je i klub koji će baštiniti tradiciju ZOI 84, najavljuje Sokolović.

Privode se kraju radovi na remontu kosog transporta, ski-liftova i žičara, kao i uređenje ski-staza, te izgradnja novog parkinga na lokaciji kod Vučijeg mosta.

“Za ovu sezonu pripremili smo dvije nove staze koje polaze sa vrha Poljica, a trenutno radimo na sređivanju sistema za vještačko osnježavanje ski-staza, koji će i ove godine biti u punoj funkciji“, zaključuje Sokolović.

Jahorina, jedna od najljepših olimpijskih planina, pripada dinarskom planinskom sistemu i prostire se na oko 30 kilometara dužine sa ograncima.

Najviši vrh je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine. Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem iznosi 175, i to u periodu od početka oktobra do kraja maja. Desetogodišnji prosjek visine snijega je 106 centimetara.

Jahorina je idealna destinacija za ski-sportove: alpsko skijanje, skijaško trčanje, snowboarding, ski-safari na motornim sankama, klizanje i noćno skijanje.

Ova olimpijska ljepotica raspolaže sa oko 20 kilometara uređenih ski-staza koje se prostiru od 1.890 do 1.200 metara nadmorske visine, kao i osam ski-liftova/žičara, ukupnog kapaciteta 7.500 skijaša na sat.

Svjetska smučarska federacija verifikovala je tri takmičarske staze, slalom, veleslalom i spust, koje ispunjavaju uslove za međunarodna takmičenja.